srijeda, 28. listopada 2015.


                                                                Cristian Ronaldo

 Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, poznat kao Cristiano Ronaldo (Funchal, 5. veljače 1985.), portugalski nogometaš, član madridskoga Reala. Reprezentativac je i kapetan Portugala te dobitnik Zlatne lopte i FIFA-ine nagrade za nogometaša godine za 2008. i 2013. godinu.

Kao mladić počeo je u malom klubu Andorinha, gdje je igrao dvije godine da bi 1995. otišao u Nacional. Godine 1997. Ronaldo je stigao u redove portugalskog giganta Sportinga, da bi 2003. njegov talent primjetio trener Manchester Uniteda Alex Ferguson, tako da Ronaldo sa samo 18 godina odlazi na Otok u transferu vrijednom 12,24 milijuna funta. U narednoj sezoni osvojio je i svoj prvi trofej, FA kup, a s reprezentacijom Portugala nastupio je u finalu Europskog prvenstva 2004. Na tom turniru je postigao i svoj prvi pogodak za izabranu vrstu.

Godine 2008. Ronaldo je s Manchester Unitedom osvojio Ligu prvaka te je proglašen igračem turnira iako je u finalu promašio jedanaesterac. Također je s 8 pogodaka bio najbolji strijelac ovog natjecanja. Iste godine je osvojio nagradu za FIFA-inog igrača godine. Johan Cruyff je izjavio da su George Best i Denis Law bili odlični igrači Manchester Uniteda, ali da je Ronaldo bolji od obadvojice.